Ramazan ayının vazgeçilmezi tezgâhlardaki yerini aldı

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tezgâhlardaki yerini alan Şanlıurfa deyimiyle Biyan Balı (Meyan Şerbeti), iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin arasında yer alıyor. Yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor. Türkiye’nin en sıcak illeri arasında bulunan Şanlıurfa’da, meyan Şerbeti, ‘Biyan Balı’ veya ‘Yanbalı’ olarak adlandırılıyor.   Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle yaz aylarında daha çok tüketilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor.   Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen ve şerbet olarak hazırlanan meyan bitkisi,…

GÜNDEM 

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tezgâhlardaki yerini alan Şanlıurfa deyimiyle Biyan Balı (Meyan Şerbeti), iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinin arasında yer alıyor.

Yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında bulunan Şanlıurfa’da, meyan Şerbeti, ‘Biyan Balı’ veya ‘Yanbalı’ olarak adlandırılıyor.

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle yaz aylarında daha çok tüketilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor.

 

Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen ve şerbet olarak hazırlanan meyan bitkisi, Ramazan ayında büyük bir ilgi görüyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların serinletici etkisi nedeniyle yazın sıkça tercih ettiği ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyan şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor.

 

Susuzluğu gidermesi ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan meyan şerbeti doğal yollarla elde edilmesi, koyu rengi nedeniyle bölge halkı arasında “doğal kola” olarak da biliniyor.

 

Ramazan ayında yoğun şekilde tüketilen meyan şerbeti hakkında konuşan meşhur Şerbetçi Hacı Ali, 50 yıldır bu işle uğraştığını ifade etti.

Önerilen Haberler

Leave a Comment