15 yıldır değerli taş topluyor

Renkli mozaik taşlarının çıktığı Fırat nehri üzerinde yer alan Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yaşayan Abu Bekir Atmaca, 5 bine yakın farklı renklerde taş topladı. Hobi olarak başladığı taş toplama işini bir hastalık haline getiren Atmaca, bine yakın taşa isim vererek evinde sergiliyor TOPLADIĞI TAŞLARIN BİR MÜZEDE SERGİLENMESİNİ İSTİYOR Amazon Savaşçı Kadın Kraliçeleri Mozaiğinin sergilendiği Şanlıurfa’da farklı renklerde taş toplayan Bekir Atmaca, 5 bine yakın topladığı taşın bir müzede sergilenmesini istiyor. Taş topladığı için eşinin kendisine delirmiş gözüyle baktığını anlatan Atmaca, şimdilerde ise eşi ve çocuklarının kendisiyle gurur duyduğunu söyledi. Abu Bekir…

GÜNDEM KÜLTÜR SANAT 

Renkli mozaik taşlarının çıktığı Fırat nehri üzerinde yer alan Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yaşayan Abu Bekir Atmaca, 5 bine yakın farklı renklerde taş topladı. Hobi olarak başladığı taş toplama işini bir hastalık haline getiren Atmaca, bine yakın taşa isim vererek evinde sergiliyor

TOPLADIĞI TAŞLARIN BİR MÜZEDE SERGİLENMESİNİ İSTİYOR
Amazon Savaşçı Kadın Kraliçeleri Mozaiğinin sergilendiği Şanlıurfa’da farklı renklerde taş toplayan Bekir Atmaca, 5 bine yakın topladığı taşın bir müzede sergilenmesini istiyor. Taş topladığı için eşinin kendisine delirmiş gözüyle baktığını anlatan Atmaca, şimdilerde ise eşi ve çocuklarının kendisiyle gurur duyduğunu söyledi.

Abu Bekir Atmaca, taş merakım yaklaşık 15 yıl önce başladığını belirterek şöyle konuştu: “Akvaryum için toplamaya başladım. Daha sonra bende bir hobi oluşmasına yol açtı. Bu merak bende bir hastalık haline geldi. Nereye gitsem yerlere taşlara bakıyorum ve o yerde ki taşları toplayıp cebime koyuyorum. Evime getiriyorum bir yerlere dizmeye başlıyorum. Bu taşları Şanlıurfa’nın dört bir yerinde topladım. Gaziantep’ten de topladım taşları çünkü o taraflara gezmeye gittim. Bunların içinde en çok taş topladığım yer Şanlıurfa ve çevresi diyebilirim”

ALTIN YERİNE TAŞLARA MERAK SARDI
Kimi insanlarda altın arama merakı olduğunu ancak kendisinde de taş arama merakı oluştuğunu belirten Atmaca, “Şimdi şöyle bir şey var. İnsanlar altın arıyorlar ya hani altın bulalım antikacılara falan diyorlar ya asılında bu taşların kıymetini bilen olsa kim bilir ne kadar güzel bir şey olduğunu anlayacaklar. Bende kalktım o taşları toplamaya başladım. Şanlıurfa’da Halfeti de, olmak üzere Siverek, Viranşehir, Birecik ve çevre köyleriyle birlikte bu taşları topladım ve koleksiyon yaptım. Taşları internette araştırmaya başladım. Daha sonra isimlendirmeye başladım. Bu taşların meraklısı oldukça fazla hata öyle ki yurtdışında bana telefonlar gelmeye başladı. Talep çoğalınca bende dedim ki bu taşla Türkiye de araştırılsın ve bizim madenlerimiz, bizim değerlerimiz, Türkiye’de değerlendirilsin. Neden yurtdışında, değerlendirilsin ki? Neden yurtdışına gitsin böyle bir şey olamaz diye düşündüm” dedi.

5 BİNE YAKIN TAŞIN İÇİNDE BİR AŞK TAŞI BİLE VAR
Elinde 5 binden fazla taş olduğunu belirten Atmaca, “Bazılarını da bir yerde muhafaza altına almışım şu gördükleriniz sadece taşların 3 te biri diyebiliriz. Bu taşların nerdeyse hepsini isimlendirmişim. Hepsini kodlamışım ondan dolayı bunların içinde bir aşk taşı bile var. Avucunuza aldığınızda resmen insana bir enerji veriyor. Birde tabletler var onları Fırat kenarında bulmuştum. Merak ettim özerinde ki çizgilere baktım her halde büyük ihtimale 3 bin yılık vardır o tabletler dedim. Bu sebepten dolayı madden ve teknik araştırma enstitüsü tarafından araştırılmasını istiyorum” diye konuştu.

“KAFAYI YEMİŞ DİYENLER ŞİMDİDE BENİMLE GURUR DUYUYOR”
“Taşlara olan merakım nerdeyse bir hastalık haline geldi” diyen Atmaca, “Çevredekiler bana resmen hocanın kafası gitmiş dediler. Bazen de çocuklarıma diyorlardı babanıza mukayyet olun diyorlardı adam yerden taş topluyor diyorlardı. 15 yıl aradan sonra kafayı yemiş diyenler şimdileri benimle gurur duyuyor. Hedefim de ise topladığım taşlarla bir müze oluşturmak var. Bir ev almak istiyorum büyük bir ev, bu taşları orada sergileyerek bir müze oluşturmak istiyorum. Böylelikle insanların gelip ziyaret ederek bu taşları görmelerini istiyorum” dedi.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

Önerilen Haberler

Leave a Comment