Şanlıurfa Birecik’te üç kişinin öldüğü zincirleme kaza TBMM’ye taşındı. DEM Parti Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Bakan Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Birecik Köprüsündeki trafik sıkışıklığına dikkat çekti.
Şanlıurfa’da 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan facia Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı.
2 Şubat Pazar akşam saatlerinde meydana gelen kazada iddiaya göre freni boşalan kamyon iki araca çarptıktan sonra önünde sürüklediği otomobille birlikte Birecik Köprüsünden alt yola uçtu. Feci kazada 3 kişi hayatını kaybetti, kamyon sürücüsünün de aralarında olduğu 22 kişi yaralandı.
Birecik’teki kazayı Bakan Uraloğlu’na sordu
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Birecik Köprüsünde meydana gelen kazayı TBMM’ye taşıdı. TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yanıtlanmasını talep eden Ayan, Birecik Köprüsü’nde yaşanan trafik sıkışıklığına dikkat çekti.
‘Birecik Köprüsü’nün kullanım ömrü 2006’da sona erdi’
Önergesinde Birecik Köprüsü’nün 1956 yılında trafiğe açıldığını hatırlatan Ayan, şu ifadeleri kullandı:
“Birecik Köprüsü’nün yapımı 1951 yılında başlamış, 1956 yılında trafiğe açılmıştır. Bu tip köprülerin azami kullanım ömrü 50 yıl olup 2006 yılında sona ermiştir. 2006 yılında yapılan karot örnekleri inceleme ve değerlendirmeleri sonucunda, köprünün en fazla 10 yıl daha kullanılabileceği raporlanmıştır. Günümüzde hem Birecik ilçesinin artan nüfusu hem de çevre illerden gelen araçların etkisiyle, köprüdeki trafik sıkışıklığı büyük bir soruna dönüşmüştür. 1956 yılından beri kullanımda olan köprünün yenilenmemesi, artan ihtiyaçlara cevap verememesine rağmen atılmış hiçbir somut adım yoktur. Bu durum da güvenlik risklerine, can ve mal kayıplarına, çevreye olumsuz etkiler yaratmaya devam etmektedir.”
‘Birecik’te ikinci köprü inşası kaçınılmaz bir ihtiyaç olmuştur’
“Birecik’te ikinci bir köprü inşası ve mevcut Birecik Köprüsü’nün mevcut durumunun incelenerek tamamen yenilenmesi veya genişletilerek güçlendirilmesi kaçınılmaz bir ihtiyaç olmuştur” diyen Ayan, önergesinde Bakan Uraloğlu’na şu soruları sordu:
“1. Birecik Köprüsü’nün mevcut durumu ile ilgili bir teknik inceleme, karot örnekleri alınarak durum değerlendirilmesi yapılmış mıdır? Değerlendirme raporu en son hangi tarihte yapılmış, ne gibi sonuçlara yer verilmiştir?
2. Birecik’te ikinci köprü için fizibilite çalışmaları ve proje planlaması yapılmakta mıdır?
3. Birecik Köprüsü’nün tek şeritli olması ve trafik yoğunluğunun yüksek olması, köprünün eski ve riskli yapısı nedeniyle bugüne kadar kaç kaza gerçekleşmiştir? Bu kazaların neden ve sonuçlarından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
4. Birecik’te altyapı ve yolların iyileştirme, yenileme ve yeniden yapımlarıyla ilgili olarak Bakanlığınız tarafından bütçe ve finansman ayrılmış mıdır? Bu proje ve bütçeleme çalışmaları ne durumdadır?
5. Birecik’te artan nüfus, sosyal, ekonomik ve turistik yaşama katkı sunmaya yönelik olarak yapılması gereken çalışmalar için Bakanlığınızın bir hedef süre, proje tarihi ve yol haritası bulunmakta mıdır?”