AVRUPALI ÇİFTÇİLER BRÜKSEL SOKAKLARINDA

Avrupa Birliği ülkelerinin çiftçilerinin öfkesi dinmiyor. AB’nin merkezi Brüksel’in sokaklarını traktörlerle tıkayan, ateş yakan ve Avrupa Parlamentosu önündeki bir heykeli deviren protestocu çiftçilere polis su sıktı. AB hükümet başkanları, başkent yakınlarında bir araya gelirken Belçika, İtalya ve İspanya’dan çiftçiler, Brüksel’in giderek katılaşan yeşil kuralları nedeniyle daha da kötüleştiğini söyledikleri ekonomik durumlarını protesto etmek üzere Lüksemburg meydanında toplandı. Çiftçiler, normalde sessiz olan meydanı siyah duman bulutları kaplarken, 19’uncu yüzyılda yaşamış İngiliz sanayici John Cockerill’in heykelinin kaidesindeki beş heykelden birini devirdi. Çamurlu yüzlü ve kirli çizmeli çiftçiler, patlama sesleri ve traktör kornaları…

GÜNDEM YAŞAM 

Avrupa Birliği ülkelerinin çiftçilerinin öfkesi dinmiyor. AB’nin merkezi Brüksel’in sokaklarını traktörlerle tıkayan, ateş yakan ve Avrupa Parlamentosu önündeki bir heykeli deviren protestocu çiftçilere polis su sıktı.

AB hükümet başkanları, başkent yakınlarında bir araya gelirken Belçika, İtalya ve İspanya’dan çiftçiler, Brüksel’in giderek katılaşan yeşil kuralları nedeniyle daha da kötüleştiğini söyledikleri ekonomik durumlarını protesto etmek üzere Lüksemburg meydanında toplandı.

Çiftçiler, normalde sessiz olan meydanı siyah duman bulutları kaplarken, 19’uncu yüzyılda yaşamış İngiliz sanayici John Cockerill’in heykelinin kaidesindeki beş heykelden birini devirdi.

Çamurlu yüzlü ve kirli çizmeli çiftçiler, patlama sesleri ve traktör kornaları eşliğinde Parlamento’nun önüne dikenli tellerden barikat kuran silahlı polislere hakaretler yağdırdı. Çevredeki çiftçiler, meydanda yakılan büyük bir şenlik ateşi yakarken, polis de onlara su sıktı.

Çiftçiler, düşen gelirler, yüksek maliyetler ve ucuz ithalatın yarattığı rekabetle mücadele ederken, AB’nin kendilerini yeşil bürokrasiyle boğmasından şikayet ediyor. Çiftçiler, Avrupa genelinde haftalardır AB politikalarını ve ekonomik durumların kötüleşmesini protesto ediyor.

Avrupa başkentinin ötesinde, Fransa’daki çiftçiler İspanyol ürünlerine el koyup çöpe atarken, İtalya ve Yunanistan’da otoyollar kapatıldı.

“İstediğimiz Avrupa bu değil” ve “Çiftçiler yok! Gıda yok!” söylemi, protestocu İtalyan çiftçilerin sloganları oldu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, çiftçilere bir mesaj gönderdi ve “Sizi görüyoruz, sizi duyuyoruz. Sesinizin duyulmasını istiyorsanız, Avrupa Parlamentosu seçimleri için oy kullanacağınız Haziran ayında da sesinizi duyurun” dedi.

Maltalı Başkan, çiftçilerin protestolarının, seçimlerden önce toplumun bazı kesimlerinin “daha fazla dinlenmesi gerektiğini” gösterdiğini savundu.

Önerilen Haberler

Leave a Comment